Josep Maria Bartomeu rămâne președintele Barcelonei câștigând alegerile din capitala Cataluniei cu un procent de 54,63% principalul său „urmăritor” fiind Juan Laporta cu 33,03 % din voturi, iar pe locurile 3 și 4 clasându-se Augusti Benedito cu 7,16 % din voturi respectiv Toni Freixa cu doar 3,70 % din totalul de voturi.

Propun să-i analizăm puțin pe cei doi combatanți – Bartomeu și Laporta

Josep Maria Bartomeu

A ajuns președintele clubului Catalan în data de 23 Januarie 2014, după ce la înlocuit pe Sandro Rosell care a fost implicat în scandalul privind suma de transfer a lui Neymar de la Santos. Bartomeu la instalat pe banca Barcei pe Luis Enrique, iar sub comanda acestuia Barcelona a obținut cele 3 trofee majore din sezonul competițional 2014-2015, mai precis, Barca a câștigat Campionatul și Cupa Spaniei, dar și trofeul Uefa Champions League (UCL) după finala cu Juventus.

Un lucru mai puțin știut despre Bartomeu este că acesta a intrat în „familia” Barcelonei încă din anul 2003 când a fost responsabil al secției de baschet, dar totul s-a sfârșit în 2005 când Bartomeu împreună cu Sandro Rosell și Jordi Moix au demisionat din cauza unor divergențe avute chiar cu Juan Laporta, care pe atunci era președintele clubului. Bartomeu este „socios” al clubului catalan încă din tinerețe, iar în anul 2010 el investind aproximativ 19 mii de euro, de atunci suma coborând treptat.

Trecând de la fotbal la viața personală, Bartomeu are 50 de ani și este căsătorit fiind și tatăl a doi copii. Acesta este partener și CEO al companiilor ADELTE Group (inginerie pentru porturi și aeroporturi, liderul mondial în transportul maritim și în proiectarea de vehicule pentru sarcini grele) și EPS, echipa Facility Services (grup de utilități pentru întreținerea sistemului de terminale și echipament electromecanic).

Joan Laporta

Acesta a fost președintele Barcelonei în perioada 15 June 2003 – 30 June 2010, în acești 7 ani cu Laporta la conducere, Barcelona a câștigat 4 campionate și o cupă și 3 supercupe ale Spaniei, dar și 2 trofee UCL, o supercupă a Europei și un campionat mondial al cluburilor. Acesta la adus în anul 2009 pe omul care a implementat stilul de joc devenit celebru, Tiki-Taka, pe numele său, Pep Guardiola. În anul 2003 când a fost ales ca noul președinte al Barcelonei, Laporta nu a pornit ca favorit în această cursă, dar pe lângă faptul că a promis că-l va aduce pe Camp Nou pe David Beckham, acesta sa bucurat și de sprijinul mai multor oameni de afaceri Catalani.

În perioada 29 November 2010 – 17 December 2012 Joan Laporta a făcut parte din Parlamentul Cataluniei, aplecarea sa spre zona politică fiind deja cunoscută de mulți ani.

Nu multă lume știe că Joan Laporta este „la origini” avocat absolvind Facultatea de drept din Barcelona. Acesta este căsătorit cu Constanza Echevarría având trei fii pe nume sons, Pol, Guillem și Jan. Apropo, Laporta și-a serbat ziua de naștere de curând fiind născut în data de 29 iunie 1962, astfel având 53 de ani.

Pe final, haideți să vorbim puțin și despre Benedito respectiv Freixa, ceilalți 2 candidați, mai puțin cunoscuți la fotoliul de președinte al Barcei.

Toni Freixa

Toni Freixa este cel mai tânăr candidat la președenția clubului, este socios-ul sau partenerul cu numărul 62.778 fiind născut în data de 8 octombrie 1968, având astfel 46 de ani. Acesta este de profesie avocat, absolvind facultatea de drept din Barcelona, exact ca Joan Laporta. Acesta deține o întreagă firmă de avocatură fiind specializat în materie civilă, comercială, Litigii și Sport. Acesta a avut pentru alegeri o echipă formată din 15 membrii.

Augusti Benedito

Acesta este un antreprenor născut la Barcelona în data de 22 iunie 1964, având astfel 51 de ani. A studiat dreptul la Universitatea din Barcelona, ​​el a continuat studiile în Statele Unite, acesta are master-ul în sport și finanțe.

Până în anul 2002, Agusti Benedito a deținut management general Benedito Automotive Group, o rețea de dealeri auto și ateliere de lucru, cu sediul în Barcelona Aribau Street. El este in prezent presedinte al Barcelonei Export Group, consultant afaceri internaționale, sprijinirea IMM-urilor din marile companii catalane în procesul lor de internaționalizare, în special pe piețele din America Latină.

 

Astăzi la urne au fost prezenți atât antrenorul Luis Enrique precum și actuali jucători ai Barcei precum Sergio Busquets, Gerard Pique sau Andres Iniesta. Nici fostul președinte al Barcei nu a lipsit de la urne, Sandro Rosell a ajuns printre primi la urnele de votare. La fel au făcut și Johan Cruyff, Eric Abidal, Carles Puyol sau Xavi Hernandez, toți cei 4 fiind foști jucători, respectiv antrenor în cazul lui Cruyff.

FC Barcelona are 109,367 socios cu drept de vot. Urnele s-au deschis la ora 10:00 și se închid la ora 21:00 (ora Spaniei).

 

 

#SharingIsCaring
Written by Casian
Numele meu este Casian Șoneriu. Sunt blogger, jurnalist online și om foarte pasionat de marketing și fotbal. Scriu pe blog despre principalele mele pasiuni și când am ocazia nu ezit să o fac chiar în același articol.

    2 comentarii

  1. allenatore iulie 19, 2015 at 11:59 am Răspunde

    nu credeam ca laporta va pierde alegerile. din punctul meu de vedere el a dat o alta definitie acestui club. a facut din barca cel mai bun club european

    • admin iulie 19, 2015 at 6:35 pm Răspunde

      Da, Laporta avea o echipă puternică, chiar și în zona de media, era așa numita #teamLaporta. Felicitări, frumos blog.

Leave a Comment
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.