Este bine cunoscut faptul că Bayern Munchen este cea mai „bogată” echipă din fotbalul mondial, dar trebuie să ne punem și întrebarea legitimă, CUM REUȘESC ACEST LUCRU?

Cu președintele la închisoare, clubul de fotbal Bavarez a reușit să se autofinanțeze. Însă clubul nu reușește acest lucur de azi, de mâine, ci de 23 de ani, fiind un record absolut din acest punct de vedere. Transferurile făcute ”cu cap”, negocierea ”la sânge” a contractelor de sponsorizare, dar și capacitatea stadionului constituie așii din mâneca Bavarezilor.

Anual Alianz Arena bagă în conturile nemților sute de milioane de euro, mai exact 124,8 milioane de euro. Trecând la capitolul transferuri, anii 2008 și 2009 au fost anii de referință ai nemților, fiind făcute cele mai importante achiziții ale clubului,Ribery și Robben, oameni care au umplut conturile câștigând trofeul UCL, campionatul și cupa Germaniei, însă de menționat este și faptul că un jucător Robert Levandowski a venit liber de contract la FCB, chiar de la rivala Borussia, un jucător care poate fi vândut pe o sumă exorbitantă.

Peste 200 de mii de persoane investesc la Bayern, mai exact 251,315,  fiind așa numitul sistem de „socios” făcut faimos de FC Barcelona. Aceștia plătesc anual o cotizație contra unor beneficii precum meciuri în loja VIP și altele, aceste „beneficii” fiind diferite de la club la club. Peste 200 de milioane anual sunt cheltuiți de conducători pentru a achita salarile jucătorilor. Audi deține 9% din capitalul clubului din Bavaria, în timp ce Adidas are și ea un procent important, acesta fiind de 8,3%.

Era să uit de banii veniți din drepturile TV, deșii echipa de pe ultimul loc din Premier League (Anglia) primește mai mulți bani decât campioana Germaniei, nici suma încasată de Bayern nu este de neglijat.  În ultimii ani clubul a cunoscut o creștere cu 20 de procente a veniturilor fiind din nou un lucru excepțional, eu personal cred că „resetarea” fotbalului German din 2002-2003 a avut un impact pozitiv asupra lui Bayern. Fostele vedete ale clubului precum Rummenigge sau Beckenbauer se asigură de bunul mers al clubului mai ales în aceste momente în care președintele clubului se află în închisoare.

Trebuie menționat că și grupele de tineret au un impact pozitiv, jucători ca Toni Kroos sau Muller fiind crescuți în propria pepinieră a clubului din Munchen, primul fiind vândut pe o sumă importantă la Real Madrid, iar cel de al doilea încă îmbracă culorile clubului din Bavaria. Bayern Munchen a achitat în proporție de 100% chiria pentru Alianz Arena, ba chiar, acest lucru a fost făcut cu 16 ani mai devreme decât era termenul limită, de menționat este că termenul limită era anul 2030. Iar rivala din oraș, TSV Munchen 1860 joacă pe Alianz fără a plătii vreo chirie, din pura bunăvoință a bavarezilor.

Secretele celor de la FCB în privința administrării clubului sunt încă ecuații cu nenumărate necunoscute pentru celelalte cluburi care încă nici nu au reușit să se aproprie de performanțele celor de la Bayern.

 

 

#SharingIsCaring
Written by Casian
Numele meu este Casian Șoneriu. Sunt blogger, jurnalist online și om foarte pasionat de marketing și fotbal. Scriu pe blog despre principalele mele pasiuni și când am ocazia nu ezit să o fac chiar în același articol.

  4 comentarii

 1. allenatore iulie 20, 2015 at 6:08 pm Răspunde

  presedintele nu are nici o legatura cu finantele in sensul in care-l sugerezi tu. adica el nu-i si propietarul clubului

  • admin iulie 20, 2015 at 6:45 pm Răspunde

   Ai dreptate, dar știm cu toții că președintele lui Bayern era mai special să zic așa, era și un om influent care știa să atragă sponsori.

 2. Stefan iulie 20, 2015 at 7:06 pm Răspunde

  Foarte bun articolul dar trebuie facute anumite modificari.

  – Bayern are oficial 251.315 „socios” (este nr 1 in lume la aceste capitol depasind Benfica, echipa de pe loocul 2, cu vreo 30 mii).

  – Mai sunt numele jucatorilor si conducatorilor: Kroos si nu Kross, Beckenbauer si nu Bechenbauer (e chiar inadmisibil sa gresesti numele lui)

  – Bayern nu plateste chirie pentru Allianz Arena. Bavarezii au achitat in noiembrie toata suma pentru stadion si il detine in totalitate (s-a anuntat oficial asta la intalnirea AGM de anul trecut). Si a fost paltita cu 16 ani mai devreme de termen (in 2014 iar termenule ra in 2030). TSV Munchen 1860 joaca pe acelasi stadion doar din bunavointa celor de la Bayern, care ii lasa sa joace fara sa le ceara chirie. Initial au stabilit sa construiasca stadionul inainte dar cei de la TSV nu au mai avut bani iar Bayern a preluat datoria in totalitate.

  • admin iulie 20, 2015 at 7:17 pm Răspunde

   Mulțumesc mult, și mă bucur că vă place articolul meu, vă mai aștept pe site.

Leave a Comment
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.