Astăzi vă invit să ”luăm la puricat” un subiect interesant, cel puțin după părerea mea. ”Cu ce pleacă turiștii din România și cât cheltuiesc ei pe amintiri”.

În primul rând trebuie menționat faptul că magazinele de suveniruri s-au împuținat la noi în țară, așadar avem doar de pierdut din cauza acestei situații. Important este faptul că în majoritatea aeroporturilor din țară există magazine Art & Craft.

Ultima statistică privind străinii care ne vizitează țara, arată că anual vin 1.700.000 de străini, iar la plecare iau cu ei şi un suvenir. Turiștii străini care stau 2-3 zile în România alocă pentru suveniruri în medie 10 euro. Cu cât vacanța este mai lungă, cu atât și bugetul este mai mare, urcă de la 50 la 100 de euro. Vânzările de suveniruri însumează anual în România un milion de euro. O sumă infimă dacă ne uităm la ţările europene vestice. Să vă ofer și câteva exemple: Franța vinde orice fel de obiecte cu însemnul Turnul Eiffel. Olanda se identifică cu pantofii de lemn şi lalelele imprimate pe suveniruri, Germania cu berea, iar Spania mizează pe castaniete şi sangria. În toate aceste ţări interesul turiştilor pentru suveniruri pare să nu aibă limită. Vânzările anuale sunt între 50 şi 150 de milioane de euro.

Statisticile arată că România atrage 2 categorii de turiști. Seniorii, adică cei trecuți de 50-55 de ani care vin prin intermediul agențiilor de turism și care efectuează circuite tematice, culturale în Transilvania, Maramureș, Bucovina. Majoritatea circuitelor pornesc din București.

Majoritatea vin din Europa occidentală, în special din țările cu limbi germanice – din Germania, Austria, însă avem și turiști din Marea Britanie, USA, Italia, Spania sau Franța, sau chiar din Japonia. Aceștia manifestă interes pentru zonele rurale și în care s-au conservat tradițiile, precum Maramureș și Bucovina. Mai avem si categoria de turiști tineri și foarte tineri, care vin pe cont propriu. Vin pentru turism de aventură, pentru escalada, mountain bike, rafting.

Pe această cale, vă invit să descoperiți frumoasa noastră țară.

#SharingIsCaring
Written by Casian
Numele meu este Casian Șoneriu. Sunt blogger, jurnalist online și om foarte pasionat de marketing și fotbal. Scriu pe blog despre principalele mele pasiuni și când am ocazia nu ezit să o fac chiar în același articol.

Leave a Comment
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.