Astăzi o să vorbim despre business cu Tamas Szasz Fulop, un tânăr antreprenor, creative artist și life trainer din Mediaș, deținătorul Impressio Media. Vă doresc spor la citit! 🙂

1. Ce înseamnă pentru tine banii?

Banii, eterna enigmă a societății. Unii tind să aibă o gândire complet greșită despre ei, alții îi consideră ca fiind ochii dracului, și o mică parte din oameni, se raporteaza la ei ca fiind ceva pozitiv. Lăsand la o parte conspirațile, să vorbim despre viziunea mea privind acest subiect aproape tabu.

Mie personal îmi plac banii, și consider că am nevoie de ei. Atenție, nu sunt îndrăgostit de bani, sau nu am spus că îi iubesc, asta ar însemna total altceva. Banii sunt o unealtă, pot fi răi sau buni, in functie de cum sunt folositi. Gravitatea lor este dată de cel care îi folosește.

Îmi aduc aminte de un exemplu pe care mi l-a dat unul dintre mentorii mei:

Un cuțit îl poti folosii să feliezi o pâine, și să îi hrănești pe ceilalți, sau îl poți folosii ca să ucizi pe cineva. Cuțitul, ca și banul, este o unealtă neutră, al cărei caracteristică poate fi decisă doar de cine îl foloseste. Un alt aspect foarte important, cred eu, e că ar trebui să scăpam de obsesia lucrurilor gratuite.

Obișnuiesc să le spun clienților mei de fiecare dată când negociază prețul până la sânge, sau de multe ori când cerșesc dupa gratuități, că dacă nu am primii bani, și chiar bani destui pentru munca noastră, nu am avea cu ce să ne dezvoltam, să devenim mai buni, și sa ajutam mai multă lume. Așadar, ar trebuii să ne obișnuim să îi recompensăm pe cei care ne aduc valoare in viață, spre exemplu să plătim muzica pe care o ascultăm, să cumpărăm un bilet de cinema când vrem să vedem un film, etc. Pentru mine banii sunt o consecință atunci când am facut ceva bine și am oferit valoare.

2. Care este cea mai mare satisfacție în business-ul pe care îl ai?

Vreau să fiu foarte sincer, și să recunosc că cea mai mare satisfacție mi-o dă libertatea pe care o am in ceea ce fac. Fiecare business de-al meu l-am construit în așa fel încât să corespundă principiilor mele. Îmi place să construiesc, să ating imposibilul, și să îi ajut pe ceilalți. De asemenea îmi place să călătoresc, să îmi petrec timpul cu cei dragi, să mă trezesc când vreau, și să adorm când și unde vreau. Îmi plac lucruriile spontane, și să cred în propriile mele vise, pe care să le urmez. Toate astea ar fi mult prea dificil de atins în postura de angajat.

3. În urma experienței avute, care sunt primele trei sfaturi pe care le-ati da unui tânăr antreprenor? Ce să faca? Ce să nu facă? Care sunt principalele pericole iminente care il pândesc?

“Experiență”, un cuvânt care îmi aduce aminte de anunțurile de angajare, unde aprope clișeic, prima conditie este să ai experiență de 2-3 ani ca să poți fi acceptat. În acest caz mulți tineri sunt respinși, pentru că da, unde să faci experiență dacă peste tot se cere să ai deja experiență. E oarecum tragi-comic, dar trecând la ce m-ai întrebat:

Și eu mai am enorm de mult de învățat, și pe zi ce trece realizez, că este și va fi mereu loc de mai bine. Totuși dacă e să dau câteva sfaturi unui tânăr la inceput de drum, în lumea business-ului, i-aș spune să înceapă cât mai repede, fara să aștepte momentul perfect, pentru că acesta nu există. Al doilea sfat ar fi, să inceapa cu investiția în propria persoană, să citească cărți și articole de dezvoltare profesională si financiară, sa participe la seminarii și cursuri. Si al treilea sfat ar fi să nu se oprească până când nu ajunge la succesul dorit, până nu își atinge scopul. Drumul va fi foarte greu, plin de noroi, și piedici peste piedici, dar cei care reușesc sunt cei care transformă obstacolele în oportunități.

O lecție foarte importantă pe care am invățat-o anul acesta, e că ar fi bine să încercăm cât mai multe lucruri noi acum cât suntem tineri, și să nu ne oprim la un domeniu anume. Acum e oportun să descoperim ce ne place cu adevarat, lăsând limitarile la o parte.

Ce să nu faca? Păi aș spune să nu ocolească drumul corect, pentru a ajunge mai bogați si mai faimosi, într-un timp mai scurt, folosindu-se de tehnici ilegale. Succesul necesită timp și multă muncă, tocmai de asta integritatea ar trebui să fie pusă pe primul loc.

4. Ca angajator ai mai mult timp liber dar te stresezi mai mult?

O intrebare interesanta, și pe care o așteptam de mult.

Răspunsul meu e: Depinde!

Depinde cum te organizezi și care sunt principiile tale. Eu am cunoscut atât angajați, care au foarte mult timp liber, și se streseaza mult, cat și antreprenori care sunt mereu ocupați, dar tot odată relaxați. Depinde foarte mult, daca îti place ceea ce faci, și daca urmezi un plan, în drumul tău către succes.

Atunci când intri în lumea afacerilor, este cert că ai să lucrezi mai mult o perioadă, și vei avea de suportat un nivel ridicat de stress dar dacă faci totul bine, odată cu evoluția business-ului lucrurile se vor limpezii, și ție îti va rămane mai mult timp liber, și viata ta va devenii mai relaxată, sau mai calculată. Sunt foarte multe tehnici care te invață cum să devii mai productiv, și cum să îți crești afacerea la un nivel, la care totul să funcționeze fară a intervenii tu prea mult. Totul ține de educația și integritatea ta.

Dacă faci lucuriile corect, și îti sacrifici cațiva ani la început de drum în favoarea dezvoltării afacerii, e aproape imposibil să nu câștigi mai mult timp liber și mai mult calm pentru restul vieții tale.

Cu ocazia asta vreau să le ofer cititoriilor tăi un ebook cadou: 3 Unelte ca să devii mai Productiv, care poate fi descarcat de pe http://szasztamas.ro

5. Cum definești tu prosperitatea?

Prosperitatea înseamnă să fi împăcat cu tine, să fi fericit în pielea ta. Și chiar dacă mulți leagă acest termen de bani, și lucruri materiale, in viziunea mea, prosperitatea are de a face cu un echilibru între lumea ta interioară și cea exterioară. Este un stil de viață, de care tu insuți ești responsabil. Când reusesti să accepți lucruriile pe care nu le poți schimba, și vei face tot posibilul să le imbunatățești pe cele de care ești capabil, prosperitatea își va face apariția.

6. Este România pregătită pentru tineri antreprenori sau birocrația încă “face legea”?

“Da”, pentru prima întrebare, și “nu neapărat” la a doua întrebare. 🙂 

Romania are nevoie de cât mai mulți antreprenori, care să creeze locuri de muncă. În țara noastră încă există nenumărate posibilități, și șanse. Într-adevăr birocrația este o imensă problemă, dar nu ar trebuii asta să ne oprească din drumul nostru către reușită. Sunt alte obstacole mult mai greu de digerat, decat legislația si birocrația. Să nu uităm, că România e in top 3 țări din lume, la viteza de internet din lume, și avem experți IT dintre cei mai buni. Acestea sunt doar 2 aspecte care cred că ar trebuii să ne incurajeze să pornim afaceri online de exemplu.

7. Despre ce o să le vorbești oamenilor la sedințele tale de life traning.?

La evenimentele de life training, sau ședințele de couching 1 la 1, principala mea misiune este acea de a arata o altă perpectivă asupra vieții. În România este nevoie de oameni care să inspire, și să modeleze treptat mentalitațile învechite. Viața fiecăruia dintre noi trece, și trece cum nici nu observăm de repede. De asta îi invit pe cei care vor ca acești ani să nu treaca oricum, ci să treacă frumos. Știu, sunt conștient că nu pot schimba totul în bine, dar mă simt responsabil să dau tot ce e mai bun din mine.

8. Cum definești succesul?

Succesul e atunci, când ai atins cele mai bune performanțe ale tale, raportate la ceea ce poți tu, nu la viața celorlaltor persoane. Ne amăgim des că nu suntem ca ceilalți, că nu avem ce au ceilalți, fără să ne concentrăm pe ceea ce putem să devenim noi, în pielea noastră. Tu ai o viață, ei au o viață, eu am o viață, și fiecare dintre noi are o viață diferită. Cei care ajung la success, știu să transforme un obstacol în oportunitate.

Citatul meu preferat despre success:

“Să râzi des şi mult; să câştigi respectul oamenilor inteligenţi şi afecţiunea copiilor; să câştigi aprecierea criticilor oneşti şi să înduri trădarea prietenilor falşi; să apreciezi frumuseţea, să găseşti ce e mai bun în ceilalţi; să laşi în urma ta o lume mai bună, fie printr-un copil sănătos, o grădină îngrijită sau o condiţie socială emancipată; să ştii pur şi simplu că cineva a respirat mai uşor doar pentru că tu ai trăit. Asta înseamnă să ai succes.” Ralph Waldo Emerson

9. Ce contează mai mult? Să studiezi într-un mediu organizat (scoala, facultate etc) sau să sa fi autodidact?

Pentru mine a fost foarte simplu să aleg. Eu m-am decis repede că e mai important pentru mine să devin un autodidact, și să învăț ce consider eu că mă interesează mai mult. Mai târziu am realizat, că nu poți să le faci pe toate de unul singur, și că ai nevoie de mentori.

De asta eu am delimitat cele două tipuri de studii comform: studii instituționale și studii autodidactice. Nu am să-i desconsider niciodată pe cei care fac o facultate, ci dimpotrivă îi felicit, insă cred că asta nu v-a fi destul niciodată, și lucruriile cu adevarat importante le poți invăța pe pielea ta, sau urmând cursuri specializate. Cel mai important aspect pe care l-aș aminti aici, este să alegi oameni care au ajuns acolo unde tu îți doresti ajungi, și să îi urmezi, să le citesti cărțile, să participi la evenimentele lor.

10. Cum poate cineva să găsească ieșirea din zona de confort? Și este ieșirea din zona de confort primul pas spre o viață de calitate?

Înainte să spun cum se poate ieșii din zona de confort, vreau să confirm, că da, în viziunea mea primul pas spre o  viață de calitate, este să faci pasul în afara zonei de confort. La urma urmei, lucruriile bune și frumoase se întâmplă în afara zonei de confort.

În primul rând trebuie să vrei să ai o viață mai bună, și să îți dorești asta cu adevărat. Dacă ești mulțumit cu traiul tău, și cu performanțele tale, nu o să ieși din zona de confort oricâte tehnici ți-aș da eu.

Printre pașii pe care le fac, sau le-am făcut pentru părăsirea zonei de confort este: să calatoresc, și să cunosc oameni noi, să îmi asum promisiuni față de cât mai multă lume, ca să mă responsabilizez, să mă și țin de ele, să caut ceva nou mereu, cum ar fi rute diferite către aceași destinație, dar mai ales să mă deconectez de la rețeaua de telviziune și să renunț să mai fiu spălat pe creier zilnic de aceași propagandă mondiala :), iar în schimb să citesc in fiecare zi câte puțin.

11. Care crezi că e momentul oportun să incepi o afacere? Sau e pur și simplu legat de motivație și bani?

Ieri!

Lăsând la o parte gluma, niciodată nu va fi momentul oportun pentru a începe o afacere, deci în concluzie, cu cât mai repede cu atât mai bine. Totuși, merită să acordăm atenție unui aspect: Incearca să te documentezi, să inveți, și să îți dezvolți abilitățiile de antreprenor, înainte să înființezi business-ul. Există cursuri geniale pe tema asta, care în 6 luni te pot pregăti destul de bine, pentru arena reală a afacerilor.

Priviind a doua întrebare, banii nu ar trebuii să fie un obstacol, dar lipsa de motivatie da.

Începe cu ce ai, cu ce știi, acolo unde ești, ăsta e cel mai bun sfat. Niciodată nu o să ai destui bani, ca sa fie totul perfect, dar dacă începi treptat vei ajunge acolo unde îți dorești. Nici eu nu am avut bani, dar m-am folosit de ceea ce știam și de ce aveam, pentru că pur si simplu nu am avut de ales.

12. Care crezi că sunt greutățile antreprenorilor din țara noastră?

Nu îmi place să mă plâng, chiar deloc, și poate de acea mă și deranjează puțin intrebarea asta, dar ca să fiu realist, întradevar există greutăți și în acest domeniu, cum de altfel există în toate domeniile. În România, antreprenorii au foarte mult de suferit din cauza taxelor la stat, și al legislatiei prost făcute. Poate cea mai mare greutate a mea ca și antreprenor, este legată de forța de muncă. Prea mulți care se plâng că nu sunt locuri de munca, dar prea puțini care sunt dispuși să performeze și să aducă valoare în companie. Cu toate astea, sunt optimist și văd un viitor prosper pentru România, având în vedere că avem mentori din ce în ce mai capabili să ne ajute în drumul nostru spre reușită.

Acesta a fost interviul, îi mulțumesc lui Mex așa cum este alintat de prieteni, pentru toate informațiile oferite și pentru plusul de valoare oferit în viața fiecărei persoane care o să citească acest articol. Mult succes în continuare! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Written by Casian
Numele meu este Casian Șoneriu. Sunt blogger, jurnalist online și om foarte pasionat de marketing și fotbal. Scriu pe blog despre principalele mele pasiuni și când am ocazia nu ezit să o fac chiar în același articol.

Leave a Comment
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.