Dacă este 5 Februarie atunci e sărbătoare. Nu doar regele fotbalului din țara noastră bea o bere și se bucură după bătălia câștigată ”în groapă”, mai dau de băut și Ronaldo, Neymar sau Tevez. Ce nume….nici nu pot să-mi imaginez cum ar arăta fotbalul fără acești magicieni. Și uite cum trece timpul. Hagi a renunțat de vreo 16 ani la fotbal, Tevez este pe final de carieră și joacă în China pe sume imense în timp ce Ronaldo parcă este în apogeul carierei, chiar dacă pare că o fărâmă din el a rămas la Manchester. Mai este unul care vine din urmă. Sprinten el de fel, și chiar dacă nu face un sezon strălucit mulți spun că Neymar este viitorul balon de aur. Probabil că așa o să fie. N-ai cum să te dezvolți lângă Messi sau Iniesta și să nu deprinzi câte ceva din ”apucăturile” lor.

Că tot era vorba de Ronaldo…

Când mă uit la Ronaldo văd cum se schimbă lumea fotbalului. În 2009 el era cel mai scump transfer al momentului, acum a fost întrecut de Bale și Pogba. Bale este un jucător bun dar nu-l văd niciodată ridicându-se la nivelul lui CR7. Nu-l văd pe Galez câștigând vreun balon de aur sau măcar vreo gheată din același material. Iar despre Pogba nu știu ce se mai poate spune. Un jucător ”umflat” după o stagiune bună, una rezonabilă și un Euro palid. Un impresar vorbăreț și câteva goluri frumoase au făcut ca Paul cel care aduce pe undeva cu Super Mario de la Nice să coste singur cât 2 jucători de clasă mondială. De banii ăia îl cumpăra United pe Reus și-l ademeneau și pe Dembele, că tot e tânăr talent.

Despre forma lui Cristiano nu știu ce să zic. Îmi sună a deja vu. Dacă țin bine minte, și anul trecut a avut o ”tentativă” de cădere în gol de la 100 de metri dar a evitat-o la timp. Cu o finală UCL în care nu a jucat deloc grozav dar a fost din nou în lumina reflectoarelor transformând ultima lovitură de pedeapsă și cu un Euro în care a ieșit eroic pe targă și a experimentat postul de antrenor, Ronaldo trece și acum printr-o perioadă mai proastă. Cu Celta în tur părea un copil obligat să-și facă temele iar cu Malaga a crescut puțin tonusul dar tot a ratat câteva ocazii clare. Mai erau și suporteri care îl cereau pe Lewa însă e greu. Tocmai ce și-a prelungit contractul cu Bayern iar despre Ronaldo cu siguranță nu o să plece la vară de la Madrid. Mai stă cel puțin un an. Eu zic că o întoarcere la United care să culmineze cu o retragere în plină glorie de pe ”teatrul viselor” ar suna ca un scenariu perfect pentru un jucător care a știut să rămână tot timpul în lumina reflectoarelor.

Hagi…

Gică Hagi are un proiect care merită susținut. Este printre singurii care și-au jucat banii, sănătatea și timpul pentru fotbal. Pentru a crește singure speranțe. De la Hagi au de învățat o grămadă de conducători și antrenori îngânfați care n-au realizat mare lucru în lumea sportului rege. Tot timpul am spus-o și o repet și acum, Hagi a fost plătit să joace fotbal și a făcut-o excelent. Încercați să oferiți o mai mare atenție substanței, pentru că Hagi spune lucruri mari. Hai să nu-l mai tot corectăm și blamăm pentru că nu vorbește 100% corect. Hagi vorbește cel mai corect prin fapte pentru că dacă mâine decide să părăsească acest fenomen, știe că a lăsat ceva în urmă. O mulțime de tineri care văd fotbalul ca pe o unică șansă. La fel a fost și în cazul altor fotbaliști celebrii. Dani Alves sau Marcelo sunt doar câteva exemple de jucători care au crescut în condiții deplorabile și fotbalul a venit asemenea unui colac de salvare.

Neymar vine din urmă…

Vine și Neymar ușor ușor chiar dacă încă mai are unele deprinderi din perioada petrecută la Santos unde era numărul 1. Trebuie să paseze mai mult și să nu mai forțeze în momente limită. Uneori îi iese dar alteori ba. Un lucru e clar, se dezvoltă frumos. Nici n-are cum să fie altcumva. Îi are alături pe Messi, Suarez, Iniesta sau Pique. O să fie la un moment dat balonul de aur, dar mai are de învățat. Urmează lecția ”constanță în fotbal”. Când scapă de aceste fluctuații de formă care-l bântuie, Ney o să fie cel mai bun dintre cei mai buni. Dar până atunci, așteptăm…

Cam așa stau lucrurile. Schimbul de generații este permanent în fotbal. Unul vine iar altul pleacă. În spate rămân doar amintiri și clipuri pe care o noi, iubitorii de fotbal o să le punem pe repeat atunci când o să ne cuprindă melancolia. Eu și acum mă mai uit la Barcelona-United, finala de pe Wembley câștigată de formația mea favorită. Villa, Messi în zi mare, Valdes….ce vremuri. 🙂

Sursa foto

 

#SharingIsCaring
Written by Casian
Numele meu este Casian Șoneriu. Sunt blogger, jurnalist online și om foarte pasionat de marketing și fotbal. Scriu pe blog despre principalele mele pasiuni și când am ocazia nu ezit să o fac chiar în același articol.

Leave a Comment
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.