Știu că n-am mai pus de ceva vreme un interviu pe #blog, dar cred că a venit timpul să vorbim din nou despre fotbal. Ăsta nu-i chiar un interviu oarecare, spun asta pentru că stăm de vorbă cu Andreea Cio. Poate că numele acesta nu-ți spune prea multe, dar dacă îți place fotbalul, atunci probabil ai auzit de ”Ruj Pe Bară”. Ori de pe Facebook, ori de pe Youtube sau de pe blog, acolo unde Andreea urcă texte foarte interesante. M-am uitat la 2 episoade din vlogul Andreei și mi-am dat seama din start că e îndrăgostită iremediabil de acest sport. Ciudat, nu? Pentru că multe reprezentante ale sexului frumos spun că fotbaliștii sunt doar ”o mână de proști care fug după o minge”. Nu-i chiar așa. Dar despre asta și multe altele hai să discutăm cu Andreea! 😀

 Fă-ne o scurtă prezentare. Cine este persoana din spatele proiectului Ruj pe bară?

Andreea Cio, o persoană cu simțul umorului (cred eu), emotivă, băiețoasă, care a făcut Facultatea de Jurnalism vrând să fie editorialist sportiv. De asta îmi și place să mi se zică Andreea Cio, că mi se părea mie că sună bine ca semnătură la final de editorial. În al doilea an de facultate am ales să mă îndrept spre alt domeniu: publicitatea. Dar mi-a ramas activă pasiunea pentru scris și pentru fotbal.

 Cum ti-a venit ideea acestui blog?

Încă din școala generală îmi plăcea să compun poezii și să scriu despre orice. Prin clasa a șaptea am descoperit fotbalul. Și când am mai crescut un pic m-am întrebat: cum ar fi să combin ideile astea două, scrisul și fotbalul? Poate iese ceva frumos, un fel de literatură fotbalistică. 🙂 Mi-am găsit nume, vrând să combin un element care ale legătură cu fotbalul cu unul care are legătură cu viața mea de femeie. Și mi-am găsit și motto: „Viața e frumoasă, dar merită trăită” (Gheorghe Hagi) Cred mult în vorbele astea, pentru că sunt atât de adevărate. Gândiți-vă un pic la noi cum stăm cu ochii în telefon toată ziua sau cum ne enervăm din nimicuri, în loc să ne dăm seama de ce e important cu adevărat în viață și să o trăim cu adevărat.

Sursa: Facebook

 Care a fost cel mai greu de realizat material?

Dacă te referi la materialele video, o să zic despre cele de la început. Cel de la meciul Astra Giurgiu – CS U Craiova și România – Danemarca, 0-0 ăla urât de la Cluj. Mi-a fost greu pentru că aveam emoții când mă filmam, deși nu mă vedea nimeni. Și imi mai era greu, pentru că eram prea înverșunată să-mi iasă bine și îmi vedeam absolut toate defectele. Dar după o vreme m-am mai relaxat și am acceptat că sunt la început cu proiectul și că nu au cum să-mi iasă lucrurile perfect.

Care este echipa ta favorită și de ce?

Rapidul, pentru că m-am îndrăgostit de galeria lui. Și Arsenal, pentru că mi-a vindecat dorul de Rapid și pentru că am regăsit aici aceeași rebeliune pe care o avea Rapidul.

 Cum privesc cei din jur aceasta pasiune pe care o ai pentru fotbal? Pentru multi fotbalul este (încă) un sport dedicat barbatilor.

Sunt privită cu simpatie, iar de multe ori am auzit fraza „stai cuminte, că ea știe mai mult fotbal decât tine”. Foarte corect, pentru mulți fotbalul este un sport dedicat bărbaților. Dar știu multe exemple care ar putea să-i facă să își schimbe părerea. Totul ține de capacitatea femeilor de a avea încredere în visul lor și de capacitatea bărbaților de a accepta că femeile au loc în fotbal. Pe teren, în tribune, cât și în staff-urile tehnice, de conducere și de comunicare. Prin ochii femeilor, poți să vezi fotbalul din altă perspectivă și asta duce la evoluția lui.

Spune-mi 3 idei prin care ajuti la dezvoltarea sportului feminin din Romania?

Momentan, prin proiectul „Ruj pe bară” pot ajuta sportul feminin prin expunere – să scot în evidență niște povești cu femei talentate și mișto în rol principal. Dezvoltarea cu adevărat e cea în care sponsorii vin cu bani, marketingul sportiv își face treaba și sportivele au un context în care pot face performanță. P.S.: Căutați pe Facebook pagina „Și fetele joacă fotbal” Diana Coltofean e și mai apropiată de fotbalul feminin și știe multe lucruri despre viața fotbalistelor din România.

 Ce planuri de viitor ai legat de canalul tau de Youtube, dar si legat de blog?

Mi-aș dori să fac mai multe reportaje și să ajung la cât mai multe meciuri, atât în țară, cât și în străinătate. Mai ales în Premier League, pe Emirates. Scopul meu este să cresc volumul reportajelor și calitatea lor.  Și mi-aș mai dori o colaborare cu Copa 90 și cu The Players’ Tribune. Asta la capitolul vise mari.

Ce pasiuni ai in afara de fotbal?

Îmi plac rap-ul și rock-ul alternativ (CTC și Alternosfera de pe aici, de pe la noi), imi place să citesc romane polițiste din Peninsula Scandinavă și Islanda (pasiune pornită de la „Seria Neagră”, cărțile pe care le cumpăram cu Gazeta Sporturilor) și îmi place să dansez salsa.

 Daca ar fi sa te casatoresti cu un fotbalist, pe care l-ai alege? 😀

Mats Hummels, pentru că mi se pare un jucător foarte bun, un lider. Are personalitate și “coco”, cum ar zice Hagi, adică e băiat deștept. Am primit de multe ori întrebări de genul și știu că o să se mai întâmple asta, pentru că sunt femeie. Dar, indiferent de prejudecăți și interpretări ale pasiunii mele, eu  îmi văd de treabă și de drum. Mai ales că Hummels e deja însurat. 😊

Acesta este interviul. Țin să-i mulțumesc Andreei pentru că a acceptat să-mi răspundă la cele 9 întrebări. Pe voi vă sfătuiesc ca înainte de toate să intrați pe blogul Ruj Pe Bară, dar și pe Youtube și să vă convingeți singuri de faptul că Andreea face o muncă excelentă. Spune-mi în secțiunea de comentarii dacă ți-a plăcut interviul și despre ce dorești să discutăm în articolele viitoare.

 

#SharingIsCaring
Written by Casian
Numele meu este Casian Șoneriu. Sunt blogger, jurnalist online și om foarte pasionat de marketing și fotbal. Scriu pe blog despre principalele mele pasiuni și când am ocazia nu ezit să o fac chiar în același articol.

Leave a Comment
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.