Ronaldo de Assis Moreira, cunoscut ca Ronaldinho, și-a anunțat oficial retragerea din activitate la vârsta de 37 de ani și la 6 ani de la ultimul meci jucat în Europa pentru Milan. A câștigat milioane, dar a oferit miliarde de bucurii prin jocul său. 

Ronaldinho merge pe tiparul clasic de fotbalist brazilian care a trecut prin mari greutăți încă din perioada copilăriei, dar a reușit să devină faimos prin talentul său fotbalistic.

A jucat la PSG, Barcelona și Milan și a fost pe teren când se stingea nocturna în Giulești. Mulți spun că e omul care i-a călăuzit pașii spre succes mai decoratului Lionel Messi și la fel de mulți spun că este cel mai talentat fotbalist din istorie.

N-o fi fost el cel mai bun din istorie, dar a fost ultimul fotbalist care a jucat cu zâmbetul pe buze. Lejeritatea cu care dribla era fascinantă și mă bucur că am reușit să-l văd jucând pe marele Ronaldinho. Și acum mă mai uit pe Youtube la golurile și fentele ”magicianului” și până nu de mult jucam PES 2008 doar pentru că la Barcelona activa tripleta de aur Ronaldinho, Eto’o, Messi.

A iubit fotbalul, dar a iubit și viața de noapte

Rămâne un mister, dar iubitorii sportului rege spun că dacă avea un gram de seriozitate în plus, Ronaldinho putea să-i depășească sau măcar să-i egaleze pe Messi și Ronado. După mai fiecare victorie, Brazilianul alegea să sărbătorească în club, iar declarația lui Ancelotti rămâne de neuitat. În sezonul 2008-2009 Carlo a fost antrenorul Milanului, iar un jurnalist l-a informat pe fostul antrenor de la Real Madrid că Ronaldinho a petrecut în club până la ora 3 dimineața. Iată ce a spus Italianul: ”Îmi pare rău pentru el. Avea voie să stea până la 5, înseamnă că nu se distra.” Genial! A știut cum să gestioneze situația și să se comporte cu un fotbalist talentat, dar parcă nu la fel de capricios precum cei din zilele noastre. Cel puțin asta-i părerea mea.  

Așadar câștigat un singur balon de aur chiar dacă a orchestrat ani buni jocul formației catalane și a câștigat respectul microbiștilor din întreaga lume. Îmi aduc aminte cu fanii celei mai mari rivale, Real Madrid s-au ridicat în picioare ca să-l aplaude pe Rony la ieșirea de pe gazon în timpul unui Clasico în care Ronaldinho și-a demonstrat măiestria. Meciul în care ”a picat” nocturna pe Giulești nu e singura dată când Ronaldinho a auzit de România. În 2010 toată presa scria că fotbalistul se iubește cu o tânără din Timișoara pe care a cunoscut-o la Milano.

Reprezentantul fotbalului total

Ronaldinho este unic, iar faptul că se retrage un asemnea jucător mă face să nu-mi fii dorit să scriu vreodată acest articol. Dar imaginează-ți ce o să fie când se retrag Messi sau Ronaldo. Se tot vorbea în ultima vreme despre asemănările dintre Ronaldinho și Neymar. Probabil că sunt destule, n-am să stau să le analizez sau să le enumăr. Tot ce vreau să spun că între cei doi există o mare diferență: Ronaldinho își dribla cu eleganță adversarii și le câștiga respectul, în timp ce Neymar alege să-i umilească, iar astfel nu poate decât să atragă antipatia suporterilor adverși.

În opinia mea, Neymar nu joacă cu aceași plăcere, sau cel puțin nu o arată cum o arăta Ronaldinho care zâmbea la fiecare atingere de balon. N-o să uit niciodată primul său gol pentru Barcelona, acea bombă sol-aer din meciul cu Sevilla lui Palop și Jesus Navas. Că tot vorbeam despre Barcelona, acum 2 luni am realizat un interviu cu cel mai pătimaș suporter blaugrana din România. Andrei Vlăsceanu spunea despre Ronaldinho că a fost un artist desăvârșit, magic și spectaculos.

Mesajul lui Messi pentru marele Dinho…

Leo Messi a fost luat sub aripa protectoare a lui Ronaldinho și actualul decar al Barcelona n-a uitat de ”dințos”. Iată ce a scris Messi pe rețelele de socializare:

„Așa cum am spus mereu, am învățat multe jucând alături de tine. Îți sunt veșnic recunoscător pentru cât de mult mi-ai ușurat debutul în prima echipă. Am fost foarte fericit și norocos să împart atâtea lucruri cu tine, deoarece, pe lânga faptul că ești un star pe teren, ești și o persoană extraordinară și acesta este cel mai important lucru. Deși te-ai decis să te retragi, fotbalul nu va uita niciodată zâmbetul tău. Îți urez tot ce este mai bun, Ronnie.”. – LIO

Ronaldinho a evoluat în 207 meciuri pentru Barcelona și a marcat de 94 de ori. A câștigat ”Balonul de Aur” în 2005 și a câștigat Liga Campionilor, două titluri în Primera și două supercupe în tricoul grupării blaugrana.

Pentru tot ceea ce ai realizat în delungul carierei tale, pentru plăcerea cu care ai jucat fotbal și pentru felul în care ai apărat culorile echipei mele favorite, nu pot decât să-ți mulțumesc și să-ți acord respectul meu etern. Thanks Dinho! 🙂

#SharingIsCaring
Written by Casian
Numele meu este Casian Șoneriu. Sunt blogger, jurnalist online și om foarte pasionat de marketing și fotbal. Scriu pe blog despre principalele mele pasiuni și când am ocazia nu ezit să o fac chiar în același articol.

Leave a Comment
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.