Înainte să te las să savurezi acest articol despre jurnalismul din țara fotbalului spectacol, îți spun câteva cuvinte despre acest articol. Nu te țin mult. Articolul este scris de un prieten din Brazilia. Joao Vitor Roberte. Un tip foarte pasionat de fotbal și mai ales de fotbalul din România. E fan declarat Universitatea Craiova și a realizat un documentar referitor la echipă, dar are și un blog pe care scrie despre fotbalul din țara noastră. 

L-am invitat pe Joao să scrie acest articol pentru blogul meu pentru că eram foarte curios cum se prezintă situația unui jurnalist într-o țară precum Brazilia. Fără doar și poate acesta este doar primul articol dintr-o întreagă serie de materiale semnate de Joao pe blogul meu. 

Articolul este scris integral de Joao și am decis să nu-l corectez deloc doar ca să vă dați seama cum un tânăr din Brazilia a învățat într-un timp destul de scurt limba română și cum iubirea pentru fotbal poate face minuni. 

Nu uitați că pe Joao îl găsiți atât pe Facebook cât și pe blog. Mergeți pe pagina să-i spuneți ce părere aveți despre acest articol. Vă spun sigur că e deschis la discuții, iar dacă sunt despre fotbalul din România e cu atât mai bine. 😀 


Jurnalismul în Brazilia e o profesie care nu poate fi descrisa cu una său două cuvinte, pentru că vorbim de o țară de 210 de milioane de oameni, 5 regiuni și 26 de state plus districtul federal, Brasília. O țara atât de mare are caracteristice specifice în anumite zone când e vorbă de jurnalism, limbă, mâncare, sărbătorii, educație, economie, fotbal. Dar, dacă vrem să vorbim despre jurnalism în Brazilia, se poate spune că e foarte greu să devii un jurnalist, că este o profesie, în general, care nu plătește bine și are o mii de neregularității cu privința volumul de muncă și regimul de angajare.

Dacă vrei să fii un jurnalist în Brazilia, în primul rând trebuie să fii la o facultate de jurnalism. Sunt universității publice și private și, în general, cele publice sunt cele mai bune din toate puncte de vedere. Spre exemplu, am absolvit la Universitate Federală din Santa Catarina, care are una dintre cele mai bune facultății de jurnalism din țara. Într-adevăr, un diplomă nu e necesar din punctul de vedere legal, însă e aproape imposibil să te angajezi dacă nu ești absolvit.

Este esențial, în timpul facultății, să faci stagii în mai multe companii, de jurnalism său chiar de alte domenii în comunicare, precum marketing. De fapt, majoritatea oamenilor absolvite în jurnalism în momentul de față nu prea reușesc un loc de muncă ca jurnalist, iar muncesc în marketing său, maxim, ca ofițer de presă. Nu prea sunt locuri de muncă pentru jurnaliști.

În cazul meu, n-am așteptat să lucrez doar după facultatea. Am început o treabă despre fotbalul românesc și Universitatea Craiova care a fost foarte laudată și a făcut CV-ul al meu diferit fața concurența. De obicei mulți copii vreau să fie comentatori, să fie acolo în fața camerei și să vorbesc despre fotbal. Deci vreau să încep cu sfârșitul. Trebuie să fie jurnalist, reporter, să ai o cariera, și după aia, dacă lucrurile vor întâmpla, devii un comentator respectat.

Mereu am vrut să fac ceva să fiu diferit, și am reușit cu treabă mea despre fotbalul românesc. Un an și patru luni după absolvirea, am reușit un loc de muncă important. Am plecat de la Florianópolis, capitala statului Santa Catarina, cu 500 de mii de locuitori, unde am născut și unde am fost crescut, să merg la Brusque, un oraș la 100 km de distanța, cu 130 de mii de locuitori. Aici, muncesc la O Município, un ziar foarte important pentru zona asta mică. E un ziar premiat, cu structură de invidiat în zilele actuale. Muncesc 5 ore pe zi, 6 zile pe saptămână.

N-am început deloc cu sportul. Prioritatea mea aici a fost securitate. Știri de criminalitate, accidente auto, și așa mai departe. Am lucrat, și chiar lucrez, dar nu atât de frecvent ca înainte, cu economie, politică, lucrării orașului. Am făcut totul.

O Município este un ziar local, deci lumea se interesează despre știri locale, din zona. Ușor ușor, am primit funcția de reporter de sport. Am început să scriu și despre campionate amatorii de fotbal, cât și profesioniste. Brusque are două echipe profesioniste. Cea mai mică este Carlos Renaux, un club de tradiție, care a fost refondat și evoluează în divizia a treia din Santa Catarina. Cea mai importantă echipa este Brusque FC, care are numele orașului. Brusque este în prima divizie din Santa Catarina și în liga a patra braziliană. Din 2019, am început să scriu și despre Brusque FC, merg la antrenamente, în conferințe de presă și așa mai departe.

Nu doar de fotbal trăiește sportul „bruschean”, să spunem așa. Scriu și despre echipele și sportivi importanți din punctul de vedere local. Volley, baschet, șah, înot, și mai mult.

Din decembrie 2017 aici, am învățat foarte mult, și vreau să rămân aici în anii din urmă, să fac o carieră frumoasă aici. Pe termen lung, mi-aș place să lucrez în România, său în zona Rio-São Paulo, cu sportul cel mare. Dar este vorba de visuri. Ce contează e muncă, fiind fericit în ce faci. După ce și-ai găsit locul, lucrurile au totul să merg într-un mod normal. Chiar dacă am visuri, trăiesc și un vis în momentul de față, pentru că sunt un jurnalist sportiv.

#SharingIsCaring
Written by Casian Soneriu
Saut, Casian Șoneriu sunt și îți mulțumesc că ai intrat pe blogul meu. Sunt blogger de 6 ani, ca să vezi ce trece timpul. În plus, cochetez cu antreprenoriatul, sunt jurnalist și marketer și mă mândresc cu faptul că fac ceea ce mă pasionează. Lucru pe care te îndemn să-l faci și tu pentru o viață mai fericită! Și nu uita, poți obține succesul (indiferent ce înseamnă succes pentru tine) prin multă muncă și dedicare.

Leave a Comment
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.