business

Un lucru este cert. Nu toți suntem făcuți pentru antreprenoriat. Umblă vorba prin târg că un antreprenor are anumite caracteristici precum: curajul, gramul de nebunie și dorința de libertate deplină. Tocmai ăsta e motivul pentru care l-am invitat pe Sergiu Bungărdean la o discuție foarte faină aici pe blog.

Sergiu, la fel ca mine e pasionat de fotbal. Din câte știu vrea să rupă plasa ca un fel de Lewandowski, dar eu unul îl compar cu Manuel Neuer. Prietenul Răzvan Pleșca (portar cu peste 200 de meciuri în Liga 1) îmi spunea că nu poți ajunge portar de primă clasă dacă nu ești curajos și puțin nebun. Iar la finalul interviului vă invit să-mi spuneți în secțiunea de comentarii de mai jos dacă ați întâlnit aceste caracteristici la Sergiu.

Cine este Sergiu Bungărdean? Care sunt obiectivele tale pe termen lung?

Sergiu Bungărdean este un tânăr de 23 de ani din Tîrgu-Mureș care în prezent oferă servicii de consultanță în marketing și product marketing pentru companii din țară și din strainate. De asemenea, îi place uneori să se joace și de-a antreprenoriatul și își mai însușește acest titlu de antreprenor.

Obiectivele mele pe termen lung sunt să fiu fericit și să fac ceea ce îmi place.

Știu că ai cochetat cu antreprenoriatul încă dinainte să ai vârsta legală pentru a deschide o firmă. Cum ți-ai dat seama că îți dorești să devii antreprenor?

Cum își dau seama copiii mici că le place să înoate, fiind aruncați în piscină. Cam așa a fost și la mine cu antreprenoriatul, singura diferență fiind că eu am sărit de unul singur în apă.

Am început să lansez diverse proiecte online, să învăț ce presupune creșterea unei afaceri, să mă îndrăgostesc de acest proces de a crea ceva din nimic și apoi totul a venit de la sine. Iar dacă stau să mă gândesc cred că asta e calea pentru mulți. Nu cred că îți poți da seama că vrei să fii sau nu antreprenor citind cărți, e mai mult de atât.

Ai fost și angajat pentru o vreme. Cum te-ai descurcat? Ai simțit că nu te regăsești în această postură?

Ținând cont că la scurt timp după ce am plecat din companie din postura de angajat și am început pe propriul meu drum m-am întors să îi ajut într-o anumită măsură din postura de consultant, cred că m-am descurcat bine.

Legat de a doua întrebare, și da și nu. Jobul meu fiind în marketing și făcând în mare parte ceea ce îmi plăcea să fac, nu am avut deloc o problemă să nu mă regăsesc. Probabil dacă aș fi fost nevoit să lucrez în altă industrie acum aș fi avut o părere diferită.

Pe de altă parte au fost și momente în care nu mă regăseam din prisma faptului că eu voiam libertate totală, de la implementarea unor lucruri, decizii, program de lucru, iar lista poate să continue. Așa că după ce am pus în balanță ambele variante mi-am dat seama că e momentul să schimb ceva.

Povestește-ne despre noul tău proiect – Stride

Stride e un proiect nou, apărut pe la jumătatea lui iulie. Meseria mea implicând luarea de decizii bazate pe date și știind importanța acestora în orice business am vrut să îmi monitorizez și eu firma recent deschisă cât mai bine. Mai exact, voiam să am o evidență clară a cash flow-ului, să știu pe ce cheltuiesc banii, ce sumă am disponibilă, etc.

Și cum am lucrat “o viață” în digital și am folosit fel și fel de tool-uri sau softuri nu am vrut să mă limitez la un banal spreadsheet sau Excel pe care să-l tot actualizez în permanență și să îmi fie groază când îl deschid. Așa că am început să caut o soluție dedicată și să-mi ușurez și eu munca, însă nu am găsit ceva potrivit nevoilor mele.

Și uite așa a apărut Stride, o soluție de cash flow management și forecasting. Tot ce trebuie să faci este să-ți conectezi conturile bancare ale companiei cu Stride și apoi ai o evidență detaliată a tranzacțiilor, vezi în permanență cash flow-ul afacerii, poți crea previziuni în funcție de diferite scenarii, programa plăți, iar lista poate continua.

Stride a fost acceptat și în cohorta a 2-a de startup-uri de la acceleratorul Commons Accel, unde sper să facem o figură frumoasă și să ne întoarcem cu networking de calitate, mentori și adviseri, dar și finanțare.

Ce sfaturi ai pentru un antreprenor aflat la început de drum? Un om cu o idee bună, dar fără finanțe

Nu știu dacă sunt neapărat în măsura de a da sfaturi altor antreprenori, dar pot spune câteva lucruri pe care le-am învățat și eu recent.

În primul rând, ideea fără execuție este zero. Toți avem idei bune sau rele, depinde doar de cum le executăm. Deci putem să-i spunem idee bună doar după ce există execuție bună, execuție care duce la validarea produsului, cereri din partea potențialilor clienți, etc.

Și doi, lipsa banilor nu este o problemă. Toți investitorii cu care am discutat și pe care i-am auzit mi-au spus fix aceeași chestie. În piață există bani suficienți pentru toată lumea, însă problema reală este lipsa execuției bune care să transforme acea idee pe care tu o crezi bună în una într-adevăr bună și pentru clienți.

Că să concluzionez, să uite de bani și să se focuseze pe produs. Să încerce să genereze interes față de acesta încă dinainte să existe. Apoi pot încerca să facă rost și de bani pentru a-l pune pe picioare.

Preferi un business în zona de servicii sau de vânzări?

Mi-e puțin greu să aleg obiectiv pentru că în zona de vânzări am activat foarte puțin. Însă înclin balanța în favoarea unui business în zona de servicii pentru că ai mult mai multe posibilități de extindere, de dezvoltare și am impresia că este o zonă care cere mai multă creativitate decât vânzările.

Ai mentori în zona de business? Este important ca un tânăr antreprenor să aibă și mentori?

Sincer să fiu nu am acordat atenție prea mare acestui subiect până nu de mult. Nu-l vedeam atât de important și eram preocupat cu altele. Dar am ajuns la concluzia că este foarte important pentru un antreprenor mai ales la început de drum să aibă mentori sau adviseri.

Informațiile și feedback-urile pe care le culegi de la asemenea persoane care au experiență de zeci de ani probabil în industria ta sunt mult mai valoroase decât orice sumă de bani.

Nu mi-am conturat neapărat până acum o listă de mentori anume, dar sunt în contact cu mai multe persoane cu experiență în startup-uri sau tehnologie care m-au ajutat și mă ajută mult.

Crezi că antreprenorul trebuie să fie ”obsedat” de afacerea sa?

Nu știu dacă trebuie să fie obsedat de afacere. Cred că mai degrabă trebuie să fie obsedat de procesul de a crea o afacere și tot ceea ce implică el.

Există unele momente în care e mai bine să pivotezi ideea, să faci altceva, să vinzi, chiar să renunți probabil, iar dacă ești obsedat de ideea inițială nu știu dacă vei ajunge prea departe.

Dacă ești obsedat de proces în schimb, atunci nu vei avea niciodată o problemă să pivotezi, să încerci să faci din nou ce crezi că ai greșit, să vinzi și să te apuci de altceva pentru că din anumite motive nu a mers, etc.

Înainte de Stride ai demarat proiectul Planified. Spune-ne câteva cuvinte despre cum au decurs lucrurile

Lucrurile au mers bine spre foarte bine aș putea spune, mai ales că și începutul a fost unul bun. Îmi aduc aminte că încă nu aveam site-ul terminat și aveam vreo 200 de utilizatori înregistrați pe un waiting list care voiau să vadă cum funcționează.

Și-acum de ce nu e vreun proiect de mare succes dacă a mers atât de bine? Pentru că exista o discrepanță între ce voiau furnizorii de servicii și sălile de evenimente și ce voiau clienții. Discrepanță pe care nu am mai apucat să o rezolv venind și pandemia, iar cum imediat după a apărut ideea Stride și aveam o ofertă de a vinde Planified am decis să mă axez pe un singur proiect.

Oricum încă am rămas apropiat proiectului și mai ajut uneori cu ce pot, noul proprietar fiindu-mi prieten și fost colaborator, așa că sper în continuare să ajungă o platformă de succes.

Recomandă trei cărți pe care orice actual sau viitor antreprenor trebuie să le citească

Cred că depinde mult de stilul fiecăruia și ce anume îi place sau îl atrage, dar voi menționa trei cărți care mie unul mi-au plăcut:

  • Steve Jobs – biografia autorizată de Walter Isaacson
  • The 4-hour work week de Tim Ferriss
  • Cum să livrezi fericire de Tony Hsieh

Acesta a fost interviul cu Sergiu. Unul din care am învățat o mulțime de informații prețioase. Și sigur o să stăm cu ochii pe Sergiu ca să vedem cum o să dezvolte proiectul Stride. Dacă dorești să iei legătura cu Sergiu, ai mai jos detalii:

Acesta este al doilea interviu din seria pe care am început-o pe #blog. 🙂 Citește AICI și primul interviu cu Ionuț Ciprian Carp. Am discutat despre cum poți ajunge să creezi un business în toată regula pornind de la pasiunea ta. Vrei să luăm legătura? Mă găsești simplu și ușor pe Facebook & Instagram.

#KeepUpTheGoodWork

Written by Casian Soneriu
Saut, Casian Șoneriu sunt și îți mulțumesc că ai intrat pe blogul meu. Sunt blogger de 6 ani, ca să vezi ce trece timpul. În plus, cochetez cu antreprenoriatul, sunt jurnalist și marketer și mă mândresc cu faptul că fac ceea ce mă pasionează. Lucru pe care te îndemn să-l faci și tu pentru o viață mai fericită! Și nu uita, poți obține succesul (indiferent ce înseamnă succes pentru tine) prin multă muncă și dedicare.

Leave a Comment
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.